marți, 1 iunie 2010

S.A.L.T. – Ucenicie în cele şapte zone ale vieţii - SOCIAL I

Ce este S.A.L.T.?


S.A.L.T. inseamnă sare în limba engleză şi este prescurtarea „Seven Areas of Life Training” – Ucenicie în cele şapte zone ale vieţii.

Este un instrument extraordinar pentru creştere spirituală şi evanghelizare;
Răspunde întrebărilor frecvente ale vieţii, dă direcţii pentru viitor, aduce vindecare faţă de lucrurile din trecut;
Adevărurile prezentate în aceste cursuri vor revoluţiona fiecare zonă a vieţii tale;
Fiecare este provocat să împărtăşească şi cu alţii adevărurile lui Dumnezeu.

Cele şapte zone ale vieţii sunt:
Spiritual - Relaţia ta cu Dumnezeu;
Psihologic - Mintea, voinţa şi sentimentele tale;
Social - Relaţia ta cu ceilalţi;
Fizic - Cum să ai grijă de trupul tău;
Financiar - Cum să administrezi banii tăi;
Marital - Căsnicia ta;
Parental - Relaţia cu copiii tăi.

S.A.L.T foloseşte diagrame simple pentru a ilustra adevăruri biblice fundamentale. Diagramele sunt uşor de memorat şi de împărtăşit cu ceilalţi.

SOCIAL

I. RESPINGEREA

„Nu întoarceţi rău pentru rău, nici ocară pentru ocară; dimpotrivă, binecuvântaţi, căci la aceasta aţi fost chemaţi: să moşteniţi binecuvântarea." 1 Petru 3:9

Toată lumea simte respingerea. Modul în care facem faţă respingerii ne va conduce la viaţă, sau la moarte.

A fi ignorat, privit cu superioritate sau considerat neimportant de către un părinte sau o persoană care are însemnătate pentru tine este un tip de respingere.

La pasul numărul 1, apare un incident în urma căruia mă simt respins ori neiubit
La pasul numărul 2, aleg să dau voie gândurilor şi sentimentelor să mă controleze
La pasul 3, arată ce se întâmplă atunci când reacţionez la respingere. Din mijlocul durerii, resping la rândul meu sau încerc din răsputeri să fiu mulţumitor.

Din nefericire, aceste reacţii aduc şi mai multă respingere. Dacă voi continua să repet acest ciclu, voi experimenta o moarte spirituală.
Observaţi că ciclul se repetă: „Tu mă respingi pe mine, eu te resping pe tine". Această respingere reciprocă va continua până când va distruge complet relaţia. Cu alte cuvinte, pasul 3 din această schemă a ta, poate deveni pasul 1 pentru altcineva.

Când continui să te concentrezi asupra câştigării acceptării celorlalţi, vei fi rănit, dezamăgit şi respins.

„Căci acolo unde este pizmă şi duh de ceartă, este tulburare şi tot felul de fapte rele." Iacov 3:16

Tu poţi opri sau schimba acest ciclu al respingerii, luând altfel de decizii. 
Observaţi modul în care această „spirală" este inversată. Această inversare nu se realizează prin negarea sau ignorarea respingerii celorlalţi, nici prin încercarea de a fi pe placul celor din jur. Mai degrabă, soluţia o reprezintă decizia de la pasul 2. Trebuie să înfrunţi respingerea, să vorbeşti cu Dumnezeu despre aceasta, şi să alegi ceea ce El spune despre tine, ca fiind mult mai important decât ceea ce spun ceilalţi.


Când crezi din toată inima că eşti iubit de Dumnezeu, nu mai cauţi aprobarea şi acceptarea celor din jur.

Observaţi că la pasul 3, acum răspund cu dragoste în loc de respingere. Cum este posibil să iubeşti pe cei care te-au rănit, s-au purtat urât cu tine sau te-au respins? Priveşte răspunsul lui Isus la respingere.

„Când era batjocorit, nu răspundea cu batjocuri; şi, când era chinuit, nu ameninţa, ci Se supunea dreptului Judecător." 1 Petru 2:23

El nu a fost niciodată prins în vreun ciclu al respingerii. Isus a trăit după voia şi în aprobarea Tatălui, nu a oamenilor. Isus ştia care este adevărata Sa identitate. El era Fiul lui Dumnezeu şi ştia cât de mult era iubit.

„Şi din ceruri s-a auzit un glas, care zicea: «Acesta este Fiul Meu prea iubit, în care îmi găsesc plăcerea»." Matei 3:17

Ceea ce Dumnezeu spune despre tine este mult mai important decât ceea ce spun ceilalţi.

Dumnezeu te iubeşte şi pe tine! Nu mai ai nevoie de acceptarea altora. Când vei crede acest adevăr, acesta va produce o umplere cu dragoste şi acceptare pentru ceilalţi, indiferent de modul în care ei se poartă cu tine.

Pentru a vedea dragostea lui Dumnezeu manifestându-se în viaţa ta, trebuie să vii la Dumnezeu. Spune-i Lui ceea ce ai gândit şi cum te-ai simţit neiubit şi respins. Pocăieşte-te de faptul că ai căutat acceptarea celor din jur în loc să cauţi acceptarea lui Dumnezeu.

Pavel a spus în Galateni 1:10:

„Caut eu oare, în clipa aceasta, să capăt bunăvoinţa oamenilor, sau bunăvoinţa lui Dumnezeu? Sau caut să plac oamenilor? Daca aş mai căuta să plac oamenilor, n-aş fi robul lui Cristos."

Regele David mergea mereu la Dumnezeu cu rănile sale. El nu se concentra pe respingerea oamenilor, ci pe acceptarea şi dragostea incredibilă a lui Dumnezeu.

Psalmul 56:11 spune:

„Mă încred în Dumnezeu, şi nu mă tem de nimic: Ce pot să-mi facă nişte oameni?"

Multumeşte-i Domnului pentru acceptarea Sa faţă de tine.


Biserica S.O.S. Ploieşti este cea care reprezintă Cursurile S.A.L.T. în România. (str. DN 1 Ploieşti-Câmpina, km 5, cod 107070, Blejoi, Prahova. www.bisericasos.ro)
Pentru detalii privind procurarea cursurilor în limba română puteţi scrie un email la adresa: biserica@radiosos.org  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu